Gear

Gewikt, gewogen en uitgebreid getipt

30 maart 2024

Deze rubriek herbergt de wekelijkse boekentip(s) die niet alleen op deze pagina wordt gepubliceerd, maar ook op die van méér dan 20 groepen die met lezen/boeken gelinkt zijn en ook te lezen is op www.boeken.cafe èn te horen op www.radiorand.be (iedere woensdag vanaf 16.10 uur in het programma bij Ben Braillard).

Wanneer je de donkere onweerswolken boven busbouwer VAN HOOL zou combineren met de heilige week van de Vlaamse wielerklassiekers - twee actuele nieuwsitems -, dan zou je kunnen terechtkomen bij ‘HET VERHAAL VAN FLANDRIA’, het boek dat ik deze week met recht en reden in de schijnwerper plaats.

Het historisch bekende fiets- en bromfietsmerk dat tot 1981 actief was in Zedelgem en toen voor 1 symbolische Belgische frank werd overgenomen door de Gewestelijke Investeringsmaatschappij Vlaanderen, had immers ook een wielerploeg in de gelederen die de vele successen aaneenreeg maar ook enkele stevige drama's te verwerken kreeg. Een verhaal waarin een lach en een traan heel dicht bij elkaar liggen.

Het is de verdienste van auteur FILIP OSSELAER dat teruggegrepen wordt naar die tijd waarin het rijwiel een èchte fiets werd en er op het zadel coureurs met naam, faam en veel talent gezeten waren. Het is geen geheim dat hij gepassioneerd is door het wielrennen en kon in het verleden al uitpakken met zijn schrijfsels over Lucien Van Impe, Freddy Maertens en Eddy Planckaert. Telkens weer het resultaat van ferm opzoekingswerk, unieke documenten en beeldmateriaal èn spraakmakende interviews met hoofd-en bijrolspelers. En ook deze keer is zijn typisch verhalende manier één van de redenen waarom dit boek zo uniek is.

Het verhaal leest als een trein en biedt de lezer een interessante kijk op de familie Claeys waarvan stichter Aimé aan de basis ligt van het reilen en zeilen van Flandria, diens zoon Pol het bedrijf verder uitbouwt en kleinzoon Aimé (jawel) er de talrijke herinneringen uit zijn jeugdjaren in het boek kan laten vastzetten. En samen met de ontwikkeling van het bedrijf is er de merkwaardige opkomst èn de dramatische val van de 'rode garde', zoals de wielerformatie werd genoemd die met die iconische rode koerstuitjes rondreed.

Denk dan aan namen als Rik Van Looy, Walter Godefroot, Jaak De Boever, Roger en Erik De Vlaeminck, Joop Zoetemelk en sportbestuurders Briek Schotte, Lomme Driessens en Fred De Bruyne. Maar ook aan Freddy Maertens, Michel Pollentier en Marc De Meyer als de Drie Musketiers of aan de jammerlijk verongelukte Jean-Pierre Monseré en de onfortuinlijke Eric Leman die op weg naar een wielerwedstrijd door een ongeval zijn jonge echtgenote verloor.

Zoals ik al aanhaalde: succes en drama lagen bij Flandria niet ver van elkaar. In 16 duidelijk afgebakende en chronologisch opeenvolgende hoofdstukken wordt de lezer meegesleurd in de draaikolk van het wielergebeuren en kan die aan de hand van onnoemelijk veel informatie en zwart-wit foto's een stukje geschiedenis ontwaren die bij velen een pak herinneringen zal losweken. Het is en blijft zonder enige twijfel een rijke geschiedenis die het waard is om er een boek aan te besteden.

Voor wie trouwens ook nog een antwoord wil op de vraag wat Flandria te maken heeft met de legendarische boksmatch tussen Jean-Pierre Coopman en Muhammad Ali (20 februari 1976) of wil ontdekken of er niet teveel kopmannen in éénzelfde team zaten om langer succesvol te zijn dan de ontbinding in 1979 (20 jaar na de oprichting ervan), lees het boek met evenveel enthousiasme als ik heb gedaan. Je krijgt er geen spijt van!

Familiegeluk en familieruzies, overwinningen en teleurstellingen, regenboogtruien en valpartijen, de verwikkelingen vóór en achter de schermen, vriendschap en vetes. Het passeert allemaal de revue zodat de 260 pagina's een méér dan zomaar gevarieerde invulling krijgen.

'𝗛𝗘𝗧 𝗩𝗘𝗥𝗛𝗔𝗔𝗟 𝗩𝗔𝗡 𝗙𝗟𝗔𝗡𝗗𝗥𝗜𝗔' (𝗙𝗶𝗹𝗶𝗽 𝗢𝘀𝘀𝗲𝗹𝗮𝗲𝗿) 𝗶𝘀 𝗲𝗲𝗻 𝘂𝗶𝘁𝗴𝗮𝘃𝗲 𝘃𝗮𝗻 𝗨𝗶𝘁𝗴𝗲𝘃𝗲𝗿𝗶𝗷 𝗟𝗔𝗡𝗡𝗢𝗢

𝗘𝗔𝗡 𝟵𝟳𝟴𝟵𝟰𝟬𝟭𝟰𝟵𝟱𝟲𝟱𝟯 - € 𝟮𝟰,𝟵𝟵

Dirk Laeremans
https://boeken.cafe

Graag samen even schakelen?

Fiets eens langs